Składniki:
mięso mielone, 0,5 kg
cebula posiekana, 1 malutka
kapusta (może być pekińska) poszatkowana, 2-3 szklanki
bułka tarta, 3-4 łyżki
jajko, 1 szt
pieprz, sól, papryka w proszku, ziele ang., liść laurowy, cukier, do smaku
pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, 1 szt
koperek, do przybrania
oliwa, do smażenia
śmietana słodka, 1/3 szklanki.
Opis przygotowania:
1. Z mięsa, cebuli, kapusty, bułki, jajka i odrobiny wody robimy klopsiki (oczywiście przyprawione pieprzem i solą, ja dodaję też tłuczone w moździerzu ziele ang.), obsmażamy na oliwie.
2. W osobnym garnku robimy sos. Pomidory zagotowujemy z przyprawami (jeśli używamy przecieru, rozprowadźmy go bulionem, będzie smaczniejsze niż z wodą, tylko wtedy uwaga z solą), na koniec dodajemy śmietanę.
3. Łączymy sos z klopsikami, jeszcze chwilę gotujemy razem. Jako wariację, można to posypać tartym serem i zapiec. Polecam z kartofelkami i świeżym koperkiem. Smacznego!
dodane na fotoforum: