Ciasto należy zrobić pod koniec pażdziernika,
500 g miodu
2 niepełne szklanki cukru
250 g masła
1 kg i 1 szklanka mąki
4 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki posiekanych rodzynek
(bakalie można zmienić wg uznania)
1 czubata łyżka ciemnego kakao
1 paczka przyprawy do piernika
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.
Do malaksera lub do dużej miski wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać masę z tłuszczu i miodu ponownie wymieszać. Na końcu dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce ( lodówka) aby dojrzewało.Po około 4 tygodniach,ciasto wałkujemy na grubość 0.5 cm wykrawamy foremkami i pieczemy 10min w 170 C.
po wystudzeniu przekładamy pierniczki do szczelnych puszek i pozostawiamy na kolejne około 4 tygodnie, podczas leżakowania nabierają lepszego smaku.
dodane na fotoforum:
gotujmy 2010-11-30
Piekne !
Cudne!
Kilka sztuk potrzebuje na sos piernikowy do karpia :0)))
ikunia5 2010-11-30
O matko, mają poleżakować aż do Świąt, a ja super łasuch, już chciałam Ci je podebrać - ale mi wstyd......pozdrawiam Justysiu:)
bunio 2010-11-30
no chyba mi przypomniałaś............ ciekawe........... pozdrawiam
ktosia 2010-11-30
O Super przepis, właśnie szukałam fajnego przepisu na ciasteczka.
Wyglądają na bardzo udane i smaczne:)
irena56 2010-12-01
Trochę chłodno,troche proszy…
Lecz pogoda,mnie nie wzruszy,
Biegnę pędem, tu do Ciebie
POZDROWIENIA ŚLĄC OD SIEBIE!!!
U mnie narazie -7stopni.