dla Kasi i Basi
iwona61 2013-07-19
Świetny pomysł.
OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU
2,5 kg.ogórków
4 łyżki soli
4 małe łyżeczki przyprawy chili
1-2 połówki czosnku
8 łyżek oleju
4 łyżki cukru
1,5 szklanki octu
WYKONANIE
Ogórki umyć,odciąć piętki ze skórki,pokroić w słópki (4-6).Posolić i odstawić na 6 godzin.
Odlać powstały sok ( ale nie wylewać ).
Ogórki posypać chili i dodać czosnek pokrojony w słupki.Wymieszać.
Do odlanego soku dodać olej,cukier,ocet i zalewę zagotować.
Wrzącą zalewą zalać ogórki.
Wymieszać i zostawić na 12 godzin.
Układać w słoikach i zalać zalewą.
Odstawić bez pasteryzowania.
trels 2013-07-27
pomysłowe bukieciki... :))