TORT LODOWY
Ciasto:
8 jaj – białka
1 szklanka zmielonych orzechów
3 łyżki mąki
Mniej niż 25 dag cukru
Szczypta proszku
Masa kremowa:
8 żółtek
15 dag cukru
1/16 szklanki mleka
Wanilia
Ubić pianę +cukier. Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem; dodać do piany. Delikatnie wymieszać. Podzielić na 3 części. Piec oddzielnie.
Żółtka utrzeć z cukrem w wysokim garnku, który potem postawić na płytę, aby podgrzać. Wlać gorące mleko zagotowane z wanilią. Ubijać dalej. Gdy zacznie gęstnieć jak śmietana, odstawić do wystygnięcia. Następnie dodawać do roztartej kostki masła.
Orzechowe krążki przełożyć masą. Zostawić na dzień w lodówce.
Na zdjęciu tort z podwójnej porcji. Tylko do gorzkiej kawy. Kalorii nie liczyć.
dodane na fotoforum: