Sprzęt należy utrzymywać w czystości.

Sprzęt należy utrzymywać w czystości.

Prawidłowe użytkowanie kosiarki spalinowej
Zdarza się czasem tak, że naszą kosiarkę coś zaczyna boleć. Jej silnik zaczyna nierówno pracować, ma zbyt wysokie obroty lub w ogóle nie odpala. Jaka może być przyczyna tych problemów? Przyczyn może być bardzo wiele, lecz nie zawsze wina leży po stronie maszyny. Usterki mogą wynikać z nieprawidłowego użytkowania kosiarki spalinowej. W poniższym artykule postaram się przedstawić kilka podstawowych zasad prawidłowej obsługi kosiarki spalinowej.

Konserwacja i czyszczenie kosiarki spalinowej.
Po skończonym koszeniu trawy, powinniśmy dokładnie wyczyścić kosiarkę. Najlepiej do tego użyć myjki wysokociśnieniowej lub węża ogrodowego. Z racji tego, że kosiarka posiada silnik spalinowy, bez problemu możemy ją całą opłukać strumieniem wody. Myjemy z każdej strony starając się, aby za dużo wody nie dostało się do tłumika. Odrobina wody która dostanie się do tłumika oczywiście nie zaszkodzi silnikowi, gdyż do ponownego użycia kosiarki z pewnością odparuje. Używając myjki należy pamiętać, aby nie przesadzić ze zbyt wysokim ciśnieniem wody. 120 bar powinno być maksymalnym ciśnieniem, gdyż w przypadku wyższego możemy uszkodzić uszczelki silnika lub powierzchnię malowaną stalowego korpusu. Umycie kosiarki to przede wszystkim wyczyszczenie jej również od spodu. Poprawną pozycję kosiarki spalinowej z silnikiem czterosuwowym przedstawia zdjęcie powyżej.

Z sieci

niusia1

niusia1 2019-07-22

a ten jak zawsze- porządek musi być-dziadka szkoła!

oriola

oriola 2019-07-23

Jak to? to kosiarkę myć trzeba wodą.Ja mam dopiero kupioną w tym roku.O takiej konserwacji nie wiedziałam. Czy to może nadgorliwość.Pozdrawiam .

tebojan

tebojan 2019-07-23

Re; niektórzy nie myją, a kilkucentymetrową skorupę drapią raz do roku.
Polecam wpisać do wyszukiwarki "czyszczenie kosiarki spalinowej".

ranek1

ranek1 2019-07-23

Ja nie myję kosiarki,ale czyszczę (mam elektr.)tzn.po koszeniu,wyłączam ją z sieci,odwracam do góry "nogami" i szerokim nożem usuwam resztki po koszeniu,natomiast noże smaruję ze wszystkich stron cienką warstwą masła.Wtedy są zakonserwowane i ostre.

dodaj komentarz

kolejne >