Toruń :-)

Toruń :-)

Jak powstają
Ciasto wyrabia się ręcznie z mąki, wody, mleka, miodu
i przypraw. Następnie wypieka w piecu w odpowiedniej temperaturze. Sekret wypieku tkwi w ilości i rodzaju przypraw i miodu oraz odpowiedniego wypieku.
Przez stulecia piekarze z innych miast próbowali podrabiać toruńskie pierniki, ale im się to nie udawało.

Wiersz Franciszka Fenikowskiego:

Katarzynki! Katarzynki!
- przysmak chłopca i dziewczynki.
Najsmaczniejszy upominek
To paczuszka katarzynek.
Młody, stary, duży, mały
zna ten specjał nad specjały.
Sam król pono łyka ślinkę
Gdy zobaczy katarzynkę...

kryma

kryma 2011-05-31

Uwielbiałam Katarzynki, ale od lat u nas ich już nie widać...szkoda.

efrost

efrost 2011-05-31

Ale przepis jest, można się pokusić na zrobienie takich pierniczków.. :)

eewaa60

eewaa60 2011-06-02

właśnie taki robię najczęściej, po wyrobieniu dojrzewa w piwnicy 3 tygodnie... przełożony dżemem, powidłami smaczny ponad miesiąc , ale z reguły do tego czasu już go nie ma ...jedyne ciasto, które wysyłam za granicę w kopercie groszkowej bez obawy o zepsucie w drodze lub połamanie- zaraz po upieczeniu jest twardy...a katarzynek też mi brak

dodaj komentarz

kolejne >