Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

- 5-6 filetów śledziowych

- 2 cebule

- 8 łyżek oleju

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki octu winnego (ja dałam troszkę więcej)

- 2-3 łyżki rodzynek

- liść laurowy

- sól, pieprz, cukier

Dodatkowo: mleko, do namoczenia śledzi

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Cebule pokroić w półplasterki. Koncentrat wymieszać z octem i rozprowadzić wodą (pół szklanki). W rondelku podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać koncentrat z octem i wodą, rodzynki oraz liść laurowy. Wymieszać i chwilę razem pogotować. Przyprawić do smaku. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w misce i zalać je zalewą. Zostawić do ostudzenia. Można też przygotować je wcześniej w słoiku i przechowywać w lodówce. Smacznego :)

dodane na fotoforum:

ewita68

ewita68 2009-12-19

Pyszny, często takiego śledzia robię :)))

dodaj komentarz

kolejne >