Domowy pasztet

Domowy pasztet

Siaska jeszcze raz dziękuje za maszynkę:) Pasztet jeszcze gorący, pachnie pięknie! Były trzy ale jeden pojechał z moją Mamą;)

Przepis na życzenie:)

1kg karczku lub łopatki
1kg indyka(np. udziec)
0,5 kg surowego boczku lub podgardla
15dag wątróbki drobiowej
3 jajka
2 bułki(namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i zmielić)
marchew, pietruszka, seler,cebula(ugotowane zmielić)
czosnek i majeranek do masy mięsnej
sól, pieprz
Mięso pokroić zalać ciepła wodą dodać jarzyny i gotować ok 2 godz. na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać wąrtóbkę na ok 10-15 min.
Mięso zmielić dodać żółtka, sól, pieprz, majeranek, czosnek i wywar z mięsa( masa musi być wolna). Na koniec dodać pianę z białek-lekko wymieszać.
Włożyć do foremek wysmarowanych i posypanych bułką tartą.
Na wierzch ułożyć plasterki masła, posypać bułka tartą.
Piec 1 godz. w 180 stopniach.

Z tej proporcji wyszły mi 3 pełne 1kilogramowe foremki pysznego pasztetu.

siaska

siaska 2013-01-07

Szalona! Nie odpuściłabyś :))))
Ale wiesz, mnie też on zapachniał ;)
Może podrzucisz przepis? :)

ania5

ania5 2013-01-08

oj chciala bym też przepis zrobila bym też

laura5

laura5 2013-01-08

Pozdrawiamy cieplutko i miłego popołudnia życzymy...

siaska

siaska 2013-01-08

Dziękuję Kochana :)

dobiech

dobiech 2013-01-11

Taki jest najlepszy mniam mniam...:)))
Pozdrowionka cieplutkie zostawiam..:))

dodaj komentarz

kolejne >