W 1 litrze ciepłej wody rozpuścić 1 kostkę drożdży, wsypać 1 kg mąki krupczatki i 1 szklankę otręb pszennych i 1 łyżkę soli. Wymieszać dokładnie łyżką drewnianą na gładką masę. Dodać ziarna np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 20-30 min. (Ciasto musi podwoić swoją objętość).
Wysmarować tłuszczem dwie keksówki, wyłożyć wyrośnięte ciasto, można posypać sezamem lub makiem.
Piec ciasto w temp. 220-230C - 50 minut, wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb jeszcze 10 min. Po tym czasie wyjąc z piekarnika i z blaszek, ostudzić i jeść ze smakiem:)
bronia 2011-12-13
Twój chlebek wyszedł jak malowany.:)Super.
siaska 2011-12-14
O raju, ale mi smaku narobiłaś. Chyba jutro z rana pobiegnę po mąkę i drożdże ;)
Piękny wyszedł :)
dobiech 2011-12-14
Pozdrawiam bardzo cieplutko i spokojnego wieczorku życzę...:)))
Aż muszę napisać tak przepięknie zrobiłaś te choineczki że córa mi głowę magluje abyśmy chodź jedną zrobiły...:)))))))))
brzozka 2011-12-19
tez mnie ten chlebek kusi, ale nie mam doswiadczenia z drozdzami :)
kostka drozdzy - to ile ?
wyczytalam - 100g.
moze po nowym roku ...
bodzio1 2012-04-03
Chleb bardzo dobry ja zrobiłem zgodnie z przepisem polecam ...