Chleb domowy. Pyszny i prosty w wykonaniu!

Chleb domowy. Pyszny i prosty w wykonaniu!

W 1 litrze ciepłej wody rozpuścić 1 kostkę drożdży, wsypać 1 kg mąki krupczatki i 1 szklankę otręb pszennych i 1 łyżkę soli. Wymieszać dokładnie łyżką drewnianą na gładką masę. Dodać ziarna np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 20-30 min. (Ciasto musi podwoić swoją objętość).
Wysmarować tłuszczem dwie keksówki, wyłożyć wyrośnięte ciasto, można posypać sezamem lub makiem.
Piec ciasto w temp. 220-230C - 50 minut, wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb jeszcze 10 min. Po tym czasie wyjąc z piekarnika i z blaszek, ostudzić i jeść ze smakiem:)

bronia

bronia 2011-12-13

Twój chlebek wyszedł jak malowany.:)Super.

siaska

siaska 2011-12-14

O raju, ale mi smaku narobiłaś. Chyba jutro z rana pobiegnę po mąkę i drożdże ;)
Piękny wyszedł :)

dobiech

dobiech 2011-12-14

Pozdrawiam bardzo cieplutko i spokojnego wieczorku życzę...:)))
Aż muszę napisać tak przepięknie zrobiłaś te choineczki że córa mi głowę magluje abyśmy chodź jedną zrobiły...:)))))))))

dobiech

dobiech 2011-12-16

Pozdrawiamy cieplutko i dobrego humorku na dzisiejszy dzień życzymy...:))

siaska

siaska 2011-12-17

O mamuniu, jaki pyszny ten chlebek :)

brzozka

brzozka 2011-12-19

tez mnie ten chlebek kusi, ale nie mam doswiadczenia z drozdzami :)
kostka drozdzy - to ile ?
wyczytalam - 100g.
moze po nowym roku ...

syla84

syla84 2011-12-19

Tak, kostka drożdży ma 100g.

bodzio1

bodzio1 2012-04-03

Chleb bardzo dobry ja zrobiłem zgodnie z przepisem polecam ...

jola09

jola09 2013-03-17

super

dodaj komentarz

kolejne >