Placki na miodzie.
30 dag mąki
15 dag cukru
15 dag margaryny (rozpuszczonej)
2 łyżki miodu (może być sztuczny)
1 łyżeczka sody
1 jajko
Zagnieśc ciasto i podzielić na 2 części. Rozłożyć na blaszce i upiec 2 placki ( ok 15 min. 180 stopni-trzeba pilnować)
Zrobić biszkopt z 4 jaj -upiec.
Masa:
15 dag cukru
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy (1większy)
1 margaryna
Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i rozrobić z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną (jak będzie bardzo gęste to dolać mleka z pozostałego). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego mleka wlać rozrobione mleko z mąką cały czas mieszając aż zgęstnieje. Jak budyń zacznie się gotować zestawić z ognia i dodać margarynę. Wymieszać wstępnie łyżką, a następnie na jednolitą masę mikserem.
Przekładanie:
dżem z czarnej porzeczki lub śliwki
Na placek z miodu nakładamy cieniutką warstwę dżemu, a następnie połowę ugotowanego budyniu , kolejno biszkopt i na to cieniutka warstwa dżemu i pozostałą część masy budyniowej i na to kolejny placek miodowy (najlepiej spodem do góry).
Po przełożeniu zawinąć na 1 godz. w worek foliowy. Po tym czasie polać polewą i posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi.
celinka 2011-05-13
Podaj przepis, ciekawa jestem jak wygląda w przekroju ;)