Szarlotka z różowym kremem.

Szarlotka z różowym kremem.

Składniki:

Ciasto:

3 szkl mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie odciąć 2/3 ciasta, rozwałkować i rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem.

Nadzienie:

1,5-2kg jabłek
1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy

Jabłka obrać, drobno pokroić i kilka minut smażyć, po czym wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać do rozpuszczenia cukru na wolnym ogniu. Masę jabłkową rozsmarować na cieście.

Krem:

5 białek
1/2 szkl cukru
1 kisiel wiśniowy

Białka ubić na sztywną pianę, następnie porcjami dodać cukier i kisiel wiśniowy. Jeszcze chwilę miksować. Rozłożyć masę na warstwie jabłek.
Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim masę. Piec około 40-50 minut w temp.180 stopni.

dodane na fotoforum: