na pulpety:
1 kg filetów z dorsza (świeżego nie mrożonego, zmielonego)
3 jajka całe
4 łyżki bułki tartej
1 cebula drobno pokrojona
sól
pieprz
2 łyżeczki cukru
na wywar:
2 duże marchewki (pokroić w talarki)
1 duża pietruszka (pokroić w talarki)
2 cebule (pokroić w ćwiartki)
listek bobkowy
ziele angielskie 10 ziarenek
troszkę soli
troszkę cukru
generalnie wywar ma być bardziej słodki niż słony, najlepiej doprawić jak warzywa się ugotują
jak warzywa są ugotowane odcedzić, formować kulki z dorsza i wrzucać na gotujący wywar - gotować około 40minut.
po ugotowaniu układać do salaterki, wywar wymieszać z żelatyną i zalewać,
potem do lodówki i finito :)
oliwkaa 2014-12-29
Cuuuuuuuudne pulpety ...teraz tylko przepis poprosimy ;0)))) zrobie je tzn te pupety na święta Wielkiej Nocy bo przypadaja w moje urodziny i rodzinka sie cieszy,że na mnie kolej na obiad świąteczny ... Się tez nie miałam kiedy urodzić no !!!!
:0)))
oliwkaa 2014-12-30
super ze jest przepis....zapisze i na pewno zrobie...pokaze tez...cierpliwosci. albo zrobie wczesniej na probe oooooooo !