500 g makaronu tagliolini
500 g kalafiora
1 cebula
4 goździki
1 puszka pomidorów pelati( w sosie własnym bez skóry)
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
100 g sera grana padano
50 ml oliwy z oliwek
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i całość gotujemy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Do sosu dodajemy bulion, goździki oraz podzielone na niewielkie części różyczki kalafiora. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy aż kalafior zmięknie.
Gdy sos będzie już gotowy, osobno w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Z sosu wyjmujemy goździki. Makaron odcedzamy, przekładamy do garnka z sosem i całość trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Na końcu dodajemy starty drobno ser, mieszamy i natychmiast nakładamy na talerze.
https://youtu.be/Z1dIRjazpBw