BUŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ
50 dag mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
4 jajka
10 dag margaryny
szklankę cukru
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać ciasto,tłuszcz dodawać stopniowo wyrabiając aż ukażą się pęcherzyki powietrza,odstawić do wyrośnięcia.Uformować bułkę ułożyć w natłuszczonej formie,odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać kruszonką.
Piec ok. 50 min.w 180-200°C.
Na kruszonkę biorę pół szklanki mąki pszennej łyżkę margaryny i łyżkę cukru rozcieram w rękach,jeśli jest za mokra dosypuję mąki.
dodane na fotoforum:
magdabo 2010-03-03
Ja też bardzo lubię ale z mlekiem ...)
lunio 2010-03-06
apetyczna!
eporemb 2010-03-10
……. .•* MIŁEGO
………..SŁONECZNEGO DNIA)
…. .•* ..ŻYCZĘ. .•*——*•.
….( ……. .•*,•*—*×...)***….*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•* ORAZ DUŻO
. ,•*'—*•. RADOŚCI I
...*•-•* ..UŚMIECHU NA
.(_.^._)>> TWARZY :))