Sok i przecier z bzu czarnego.

Sok i przecier z bzu czarnego.

...w odpowiedzi dla ZOFIAM...

....SOK....
2 kg bzu czarnego
50 dag cukru

dojrzałe owoce oberwać z gron zasypać cukrem lekko zgnieść odstawić na godzinę,po czym odparować w sokoparowniku lub owoce z cukrem gotować minutę.Wylać na gazę do odcieknięcia rozlać do butelek i pasteryzować 20 min.
...po rozcieńczeniu wodą mineralną jest znakomitym napojem...

....PRZECIER...

2 kg owoców bzu czarnego
40 dag cukru

Dojrzałe owoce oberwać z gron,wsypać do rondla dodać kilka łyżek wody i rozparować pod przykryciem.Przetrzeć przez sito,dodać cukier zagotować mieszając do rozpuszczenia cukru.przecier przelać do słoików,pasteryzować 20 min.

Jest leczniczym środkiem napotnym i regulującym trawienie.
Jest także doskonałym dodatkiem do kompotów,koktajli mlecznych itp.

dodane na fotoforum:

ewita68

ewita68 2009-10-01

No to pijemy:))
To nalewka czy kompot ???

jaworr

jaworr 2009-10-01

No to na "zdrówko" jedynie można sobie wypić.... :))

halinag

halinag 2009-10-01

super.........dzięki za przepis.....witam w nowym miesiącu

cudolik2

cudolik2 2009-10-01

Ładna kompozycja;)))

umila

umila 2009-10-01

pyszny...zdrowy soczek ,pozdrawiam :)

kotyyy

kotyyy 2009-10-01

Śliczniutkie zdjęcie
pozdrowienia

kepii

kepii 2009-10-01

ja zrobiłam dziś żurawinę ,bardzo dobra w tym roku miała dużo słońca,ppozdrawiam, a bez bardzo zdrowy

theresa

theresa 2009-10-01

piekna fotka:)

lunio

lunio 2009-10-01

Bożenko !Ty to potrafisz......wszystko!!!!!
Cudnych snów>

zofiam

zofiam 2009-10-03

Serdecznie dziękuję za przepisy.
Na pewno skorzystam z nich.
Pozdrawiam serdecznie.

dodaj komentarz

kolejne >