placek wiedeński

placek wiedeński

50 dag mąki
jajko
szklanka cukru pudru
15 dag margaryny
7 dag miodu
przyprawa korzenna (tylko kto lubi)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok.3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki kakao

Mąkę , proszek, sodę,szczyptę soli i cukier wymieszaj dodaj jajko i roztopioną ale zimną margarynę,płynny miód i jeśli ktoś lubi dodaj przyprawę korzenną szybko zagnieśc ciasto dolewając tyle mleka aby ciasto nie było zbyt tęgie.Podziel na 2 części do jednej dodaj kakao i 2 łyżki mleka.Z każdej części upiec po 2 cienkie blaty.

marmolada owocowa
polewa czekoladowa

1/2 l. mleka
6 łyżek grysiku
15 dag margaryny
3/4 szklanki cukru pudru

Grysik ugotuj na mleku, wystudź.Margarynę utrzyj z cukrem na puch i dodaj po łyżce grysiku.Utrzyj na puszysty krem.
Każdy blat cienko posmaruj marmoladą i kremem grysikowym wierzch też cienko posmaruj marmoladą i oblej polewą czekoladową...SMACZNEGO...

dodane na fotoforum:

lunio

lunio 2009-08-22

Fajnie że jest przepis......na pewno skorzystam!!!

dodaj komentarz

kolejne >