biszkopt:5 jajek
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier,żółtka i na końcu przesianą mąkę z proszkiem.Ciasto przelać do formy(24x28 cm.) piec ok 25 min w 180 °C
Składniki na galaretkę:
60 dag malin (mogą być mrożone)
3 galaretki o smaku malinowym
3,5 szklanki gorącej wody
Składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii
Składniki na bezę:
3 białka
15 dag drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Rozmiar blaszki 24 cm x 28 cm
Na bezę:Białka ubić stopniowo dodając cukier.Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.Ubite białka przełożyć na wyłożoną papierem formę do pieczenia, i piec około 60 minut w temperaturze 140 °C
Na galaretkę rozpuścić galaretki w gorącej wodzie,przestudzić dodać maliny i odstawić do wystudzenia.Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na spód ciasta. Całość ponownie odstawić do całkowitego stężenia galaretki.
Na krem śmietankowy:Śmietanę kremówkę ubić stopniowo dodając cukier puder, wanilię oraz serek mascarpone.Tak przygotowany krem wyłożyć na naszą galaretkę malinową ,Na kremie położyć blat bezowy wierzch ozdobić dowolnie.
dodane na fotoforum:
prince8 2020-06-07
Apetyczne do kawki ,,,miłegooo