7 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
3 łyżeczki zimnej wody
Żółtka utrzeć z cukrem na parze , gdy masa przestygnie dodać ocet zmieszany z wodą . Białka ubić na sztywno , delikatnie połączyć z żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto przełożyć do tortownicy ( 26 cm. ) Piec ok 30-35 min. w 180 °C . Po wystudzeniu przekroić na trzy blaty.
6 żółtek
1/2 l. mleka
9 łyżek mąki pszennej
35 dag cukru
cukier waniliowy
50 dag masła
10 dag czekolady (wedlowskiej)
3 łyżki kakao
1/2 puszki ananasa lub brzoskwiń
10 dag rodzynek
10 dag siekanych orzechów włoskich
kieliszek spirytusu
4 łyżki posiekanych kolorowych galaretek
Rodzynki namoczyć w spirytusie.Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec dodać mąkę.Mleko zagotować i gorące wlać do masy jajecznej,chwilę gotować aż masa zgęstnieje , ostudzić.Masło utrzeć i stopniowo dodawać zimny krem. Po dokładnym utarciu odłożyć parę łyżek do dekoracji a resztę podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao , grubo posiekaną czekoladę , rodzynki razem z alkoholem i orzechy . Do drugiej części dodać pokrojone galaretki i pokrojonego w kostkę ananasa lub brzoskwinie i ewentualnie posiekaną białą czekoladę . Blaty biszkopta przełożyć kremami , wierzch i boki posmarować odłożonym wcześniej kremem , boki obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi,orzechami lub wiórkami kokosowymi, na wierzchu ułożyć plastry ananasa i zalać tężejącą galaretką.
Do ambasadora można też zrobić każdy blat innego koloru lub oba kakaowe i ozdobić dowolnie :)
dodane na fotoforum:
prince8 2020-02-16
Smacznegoooooo