Strucla z makiem

Strucla z makiem

50 dag mąki
4-5 dag drożdży
ok.1.5 szklanki mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
12.5 dag margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy

30 dag maku
3/4 szklanki cukru
3 białka
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
olejek migdałowy
rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa

Przygotować rozczyn,drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem,zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem wlać do miski dodać mąkę,rozczyn,sól i resztę mleka wyrobić i dodać roztopiony letni tłuszcz.Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wcześniej ugotowany i zmielony mak włożyć do miski dodać do niego roztopiony chłodny tłuszcz,cukier,rozdrobnione bakalie,aromat a na końcu pianę z białek ubitą z cukrem waniliowym.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąty(25-30 cm.).Na każdym rozsmarować połowę maku,zwinąć w rulon (na długość blaszki),zostawić do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym jajkiem,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika 160-180 °C na ok.50 min.
Po wystygnięciu wierzch posmarować białą czekoladą lub polukrować.

dodane na fotoforum:

prince8

prince8 2019-12-14

To smak świąt ....miłegooooooo ;)

hania19

hania19 2019-12-14

A to jeszcze bardziej

ranek1

ranek1 2019-12-14

dziękuję za przepis!

andaba

andaba 2019-12-14

Ja dziś robiłam, ale z powidłem

marty

marty 2019-12-14

To moje ulubione ciasto , zawsze robię makowce:)

isia222

isia222 2019-12-16

uwielbiam, jak ją pieczesz, bez owijania w papier?, nie pęka?

zoltar

zoltar 2019-12-30

Takich cudnych strucli i rolad nikt nie robi- takie śliczne i równiutkie!

dodaj komentarz

kolejne >