60 dag mąki
30 dag margaryny
4 żółtka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto podzielić na porcje i piec w formie do orzeszków na złoty kolor.
masa orzechowa
13 dag zmielonych orzechów włoskich
20 dag masła
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
Jaja ubić na parze do białości z połową cukru,wystudzić.Mielone orzechy zalać wrzącym mlekiem,wymieszać i wystudzić.Masło utrzeć na puch z resztą cukru i stopniowo dodawać po łyżce masy jajecznej i orzechów z mlekiem.Do dobrze utartej masy dla zaostrzenia smaku można dodać kieliszek spirytusu.Gotową masą napełniać połówki orzeszków.
dodane na fotoforum:
ewa04 2019-02-10
Smacznie wyglądają..A możesz zdradzić,czy pieczone były w patelni czy elektrycznym opiekaczu ??