Świderki z ciasta na pączki

Świderki z ciasta na pączki

50 dag mąki
5 dag drożdży
5 żółtek lub 3 całe jaja
10 dag cukru
1 szklanka mleka lub wody
cukier waniliowy
kieliszek spirytusu lub octu
szczypta soli
5 dag masła
cukier puder do posypania lub lukier
smalec lub olej do smażenia

Drożdże rozpuścić z letnim mlekiem i łyżką cukru,zasypać 10 dag mąki.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut by zaczyn urósł.Roztopić masło.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać do zaczynu razem z pozostałą mąką,ostudzonym masłem,cukrem waniliowym,alkoholem i szczyptą soli.Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.(ciasto powinno być dość wolne i dobrze wyrobione)Gdy ciasto podwoi swoją objętość,podzielić na małe porcje rękami uformować wałeczek i skręcić w świderek odłożyć do wyrośnięcia,piec w gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron.Wyjąć na bibułę .Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub polukrować .

dodane na fotoforum:

niusia1

niusia1 2019-01-24

WOW! jak pomysłowo!

niusia1

niusia1 2019-01-24

re; dziękuje Bożenko-jak ten czas leci- dopiero sie urodził

jaworr

jaworr 2019-01-24

Super, też smażone w głębokim tłuszczu..????

astra40

astra40 2019-01-25

Wspaniałe!!!

zuza99

zuza99 2019-01-25

Fajny pomysl ......

dodaj komentarz

kolejne >