Pączki

Pączki

50 dag mąki
5 dag drożdży
5 żółtek lub 3 całe jaja
10 dag cukru
1 szklanka mleka lub wody
cukier waniliowy
kieliszek spirytusu lub octu
szczypta soli
5 dag masła
cukier puder do posypki
marmolada owocowa lub powidło
smalec lub olej do smażenia

Drożdże rozpuścić z letnim mlekiem i łyżką cukru,zasypać 10 dag mąki.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut by zaczyn urósł.Roztopić masło.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać do zaczynu razem z pozostałą mąką,ostudzonym masłem,cukrem waniliowym,alkoholem i szczyptą soli.Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.(ciasto powinno być dość wolne i dobrze wyrobione)Gdy ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować je na grubość 2 cm.Wycinać kółka układać na nich nadzienie,starannie zlepiać formując pączki,odstawić do wyrośnięcia.Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.Wyjąć na bibułę .Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2019-01-14

Bożenko, kusisz tym pączkami.....:)))

niusia1

niusia1 2019-01-14

jak na wynos to pozwalam sobie 2 szt zabrać ,bo pysznie wyglądają

asia70

asia70 2019-01-15

Chętnie sobie jednego zabiorę do porannej kawy a w zamian ciasto snikers Ci podrzuce:-)

milka69

milka69 2019-01-15

smakowite!

eleonor

eleonor 2019-01-15

Niech przyniosą je do mnie :-)

zuza99

zuza99 2019-01-15

Paczki pod sniezna pierzynka ahahahah
Dawno nie jadlam domowych paczkow.

yanisia

yanisia 2019-01-15

Pyszności:) pozdrawiam:)

kimeraj

kimeraj 2019-02-13

O matulku......

dodaj komentarz

kolejne >