Karpatka

Karpatka

12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
Wodę zagotować z margaryną,wsypać przesianą mąkę i mieszając gotować 3-10 minut.Wystudzić cały czas ucierając dodawać po jednym jajku gdy ciasto całkowicie go wchłonie dopiero dodawać drugie.Do utartego ciasta można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek.Piec ok.40 min.w 200-220°C

krem:

1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,przełożyć blaty,posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

stencia

stencia 2019-01-13

Kiedys goscila u mnie stole. Jakos poszla w zapomnienie. :)Pozdrawiam serdecznie...

jaworr

jaworr 2019-01-13

Apetyczne foto.... tylko popatrzeć....:)))

madu02

madu02 2019-01-13

Zawsze się udaje...

imar18

imar18 2019-01-13

Pychota.

dodaj komentarz

kolejne >