Składniki na ciasto:
10 dag masła
15 dag mąki pszennej
3 żółtka
3 dag cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na galaretkę:
60 dag borówek amerykańskich lub jagód
3 galaretki o smaku owoców leśnych
3,5 szklanki gorącej wody
Składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii
Składniki na bezę:
3 białka
15 dag drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
do przybrania:
Polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Rozmiar blaszki 24 cm x 28 cm
Na kruche ciasto połączyć wszystkie składniki.Całość dokładnie wyrobić aż powstanie jednolita masa.ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
Na bezę:Białka ubić stopniowo dodając cukier.Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.Ubite białka przełożyć na wyłożoną papierem formę do pieczenia, i piec około 60 minut w temperaturze 140 °C
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki.nakłuć widelcem.Piec ok.20 minut w 180 °C
Na galaretkę rozpuścić galaretki w gorącej wodzie,przestudzić dodać borówki i odstawić do wystudzenia.Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na spód ciasta. Całość ponownie odstawić do całkowitego stężenia galaretki.
Na krem śmietankowy:Śmietanę kremówkę ubić stopniowo dodając cukier puder, wanilię oraz serek mascarpone.Tak przygotowany krem wyłożyć na naszą galaretkę owoców leśnych ,Na kremie położyć blat bezowy wierzch ozdobić esami z polewy czekoladowej i posypać wiórkami kokosowymi.
dodane na fotoforum:
eleonor 2018-10-29
W sam raz na dzisiejszą chandrową pogodę