Malinowa chmurka na biszkopcie

Malinowa chmurka na biszkopcie

Malinowa Chmurka

biszkopt:5 jajek
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier,żółtka i na końcu przesianą mąkę z proszkiem.Ciasto przelać do formy(24x28 cm.) piec ok 25 min w 180 °C

Składniki na galaretkę:
60 dag malin (mogą być mrożone)
3 galaretki o smaku malinowym
3,5 szklanki gorącej wody

Składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii

Składniki na bezę:
3 białka
15 dag drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Rozmiar blaszki 24 cm x 28 cm

Na bezę:Białka ubić stopniowo dodając cukier.Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.Ubite białka przełożyć na wyłożoną papierem formę do pieczenia, i piec około 60 minut w temperaturze 140 °C

Na galaretkę rozpuścić galaretki w gorącej wodzie,przestudzić dodać maliny i odstawić do wystudzenia.Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na spód ciasta. Całość ponownie odstawić do całkowitego stężenia galaretki.
Na krem śmietankowy:Śmietanę kremówkę ubić stopniowo dodając cukier puder, wanilię oraz serek mascarpone.Tak przygotowany krem wyłożyć na naszą galaretkę malinową ,Na kremie położyć blat bezowy wierzch ozdobić dowolnie.

dodane na fotoforum:

baygel1

baygel1 2018-09-30

Jak tu pysznie ! a u mnie pochucha :(

kawa84

kawa84 2018-09-30

Mmm:))

asia70

asia70 2018-10-01

Wygląda apetycznie do porannej kawy by się przydało :-) :-)

wiolusk

wiolusk 2018-10-01

Mniam...

jaworr

jaworr 2018-10-01

Apetyczne ciacho...:))

ola17

ola17 2018-10-01

Smakowita ta chmurka.....

oliwkaa

oliwkaa 2018-10-01

uwielbiam to ciasto !

myszka2

myszka2 2018-10-04

Przepyszne ciasto do kawki:)

dodaj komentarz

kolejne >