PAPRYKARZ DOMOWEJ ROBOTY
Paprykarz
1,5 kg filetów rybnych
mały seler
duża pietruszka
2 marchewki
cebula
por (tylko biała część)
2 szklanki ryżu
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól,pieprz,majeranek,słodka papryka,gałka muszkatołowa
olej
Rybę rozmrozić osuszyć.Posolić i popieprzyć do smaku obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na oleju.Po czym rozgnieść widelcem.Seler,pietruszkę i marchewkę zetrzeć na grubej tarce,pora drobno pokroić.Warzywa zalać wodą tak aby je tylko przykryła,dodać do smaku soli,pieprzu i majeranku,dusić do miękkości warzyw po czym odcedzić.Do wody z warzyw dolać 2 łyżki oleju wsypać ryż dolać wody i ugotować ,osączyć.Na szklance oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę dodać przecier po czym połączyć z rozgniecioną rybą,uduszonymi warzywami i ugotowanym ryżem.Doprawić do smaku solą pieprzem,papryką i gałką muszkatołową.
Podawać z pieczywem i kiszonym ogórkiem...
Paprykarzem można nadziać przekrojone i lekko wydrążone bułki.Posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku,podawać z keczupem.
Paprykarzem można też wypełnić połówki ugotowanych jajek,w miejsce żółtka nałożyć kopiato paprykarzu polać majonezem i posypać pokruszonymi żółtkami i posiekaną zieleniną.
dodane na fotoforum:
eleonor 2018-09-18
Też robię, przeważnie zimą