50 dag mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
4 jajka
10 dag margaryny
dodatkowo:
1/2 kg truskawek
1 jajko
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać ciasto,tłuszcz dodawać stopniowo wyrabiając aż ukażą się pęcherzyki powietrza,odstawić do wyrośnięcia.Po czym podzielić na porcje,ja zrobiłam wałek i uformowałam ósemkę , odstawić do wyrośnięcia.przed pieczeniem zrobić małą szklaneczką wgłębienia w bułeczkach w które włożyć po kilka truskawek wierzch bułek posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w 180-200 ok 15-20 min do zrumienienia.
Z tej porcji wyszło mi pięć drożdżówek....
dodane na fotoforum:
jadpaw5 2018-06-06
Bardzo ładne! Praca jednak na takie upały trochę odstręczająca, no ale z drugiej strony to właśnie teraz są truskawki