Karpatka

Karpatka

12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
Wodę zagotować z margaryną,wsypać przesianą mąkę i mieszając gotować 3-10 minut.Wystudzić cały czas ucierając dodawać po jednym jajku gdy ciasto całkowicie go wchłonie dopiero dodawać drugie.Do utartego ciasta można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek.Piec ok.40 min.w 200-220°C

krem:

1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,przełożyć blaty,posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

imar18

imar18 2018-06-03

Ślinka leci.

solo11

solo11 2018-06-03

Poproszę i dla mnie... pyszności takie uwielbiam!

krysty9

krysty9 2018-06-03

jak zwykle perfekcyjnie upieczona

milka65

milka65 2018-06-03

Karpatka dawno jej nie robiłam pozdrawiam

andrej5

andrej5 2018-06-04

sliczne dzieki za wspanialy poczestunek,milego tygodnia

baygel1

baygel1 2018-06-04

No to ślinotok gwarantowany :) :) :) perfekcyjnie !!!

astra40

astra40 2018-06-05

Coś pysznego☺

halinag

halinag 2018-06-06

Mniam!

dodaj komentarz

kolejne >