Karpatka

Karpatka

12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
Wodę zagotować z margaryną,wsypać przesianą mąkę i mieszając gotować 3-10 minut.Wystudzić cały czas ucierając dodawać po jednym jajku gdy ciasto całkowicie go wchłonie dopiero dodawać drugie.Do utartego ciasta można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek.Piec ok.40 min.w 200-220°C

krem:

1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,przełożyć blaty,posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

jasminx

jasminx 2018-05-27

To ja robię kawkę.

ibek47

ibek47 2018-05-27

Witam!
To co lubię
Życzę dobrej niedzieli!

ewa04

ewa04 2018-05-27

Uwielbiam:))

stasia9

stasia9 2018-05-27

Ale robisz apetyt na takie pyszności.....pozdrawiam.....

jaworr

jaworr 2018-05-27

Kusisz znowu Bożenko wysokimi karpatkami...... super ...:))
Miłej niedzieli życzę..:)

znana

znana 2018-05-27

Radosnej niedzieli,milutkiego magicznego wypoczynku
w gronie rodzinnym i u sąsiadów życzę :)))

krysty9

krysty9 2018-05-27

U Ciebie zawsze perfekcyjna karpatka. Za każdym razem podziwiam jak cudnie wysuszone ciasto jest

myszka2

myszka2 2018-05-27

Chętnie skosztuje do herbatki tą pyszną karpatkę....pychota:)

astra40

astra40 2018-05-27

Pycha ☺

izka08

izka08 2018-05-27

Pychotka.Pozdrawiamy.

halinag

halinag 2018-06-06

dawno jej nie robiłam:))

dodaj komentarz

kolejne >