Polecam to pyszne ciasto dla dorosłych :)
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać do formy(25x35 cm.) i piec ok.30 min. w 170-180 °C.Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
50 dag wiśni drylowanych z nalewki (lub słoik wiśni w syropie osączyć z soku i wiśnie zalać szklanką alkoholu i zostawić dziś na jutro )
20 dag masła
2 jaja
2 żółtka
szklanka cukru pudru
10 dag czekolady gorzkiej(wedlowskiej)
Czekoladę roztopić na parze.Całe jaja i żółtka z cukrem utrzeć na parze do białości,ostudzić.Masło utrzeć na puch i dodawać masę jajeczną na końcu dodać płynną ale zimną czekoladę.Odłożyć trzy łyżki masy do posmarowania wierzchu a do utartej masy dodać osączone z alkoholu wiśnie delikatnie wymieszać.Masą przełożyć dwa nasączone alkoholem z moczenia wiśni blaty biszkoptu wierzch posmarować odłożoną masą dowolnie ozdobić.
dodane na fotoforum:
calgary 2018-05-07
.. :) ja już się upiłam od Twoich pysznych frykasów.. :))
baygel1 2018-05-07
No to poleciałaś !!!! jest 22 ,żeby wyszorowane :( i co teraz przegryźć ,żeby dorównać temu smakowi ??? jak żyć ???