Biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym i ciastkami z karmelem

Biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym i ciastkami z karmelem

Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać do formy(25x35 cm.) lub tortownicy 26 cm.i piec ok.30 min. w 170-180 °C.Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Krem budyniowy:
1/2 l. mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny

Na mleku ugotować budynie,wystudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń.

duża paczka herbatników szkolnych
puszka masy krówkowej

Biszkopt przekroić na dwa blaty,posmarować 1/3 kremu na to dać warstwę herbatników,wyłożyć masę krówkową , wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników na to dać 1/3 masy budyniowej,przykryć drugim blatem biszkoptowym wierzch posmarować resztą masy budyniowej.

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2018-05-01

Apetyczne foto...kawa i tort....słodkiego popołudnia życzę..:)

beti60

beti60 2018-05-01

Miłego swiętowania

ewaiza

ewaiza 2018-05-01

ale bym pojadla torta

zyga63

zyga63 2018-05-01

Stasiu u Ciebie eleganckie ciasto, ja miałem domową szarlotkę.

dodaj komentarz

kolejne >