Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać do formy(25x35 cm.) lub tortownicy 26 cm.i piec ok.30 min. w 170-180 °C.Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Krem budyniowy:
1/2 l. mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
Na mleku ugotować budynie,wystudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń.
duża paczka herbatników szkolnych
puszka masy krówkowej
Biszkopt przekroić na dwa blaty,posmarować 1/3 kremu na to dać warstwę herbatników,wyłożyć masę krówkową , wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników na to dać 1/3 masy budyniowej,przykryć drugim blatem biszkoptowym wierzch posmarować resztą masy budyniowej.
dodane na fotoforum: