Karpatka

Karpatka

12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
Wodę zagotować z margaryną,wsypać przesianą mąkę i mieszając gotować 3-10 minut.Wystudzić cały czas ucierając dodawać po jednym jajku gdy ciasto całkowicie go wchłonie dopiero dodawać drugie.Do utartego ciasta można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek.Piec ok.40 min.w 200-220°C

krem:

1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,przełożyć blaty,posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

baygel1

baygel1 2018-04-30

No to poleciałaś po całości !!! mało ekranu nie zjadłam :)

jaworr

jaworr 2018-04-30

Wysokie Karpaty......:)))

wiolusk

wiolusk 2018-04-30

Wow dawno nie jadłam............:.))

rozella

rozella 2018-04-30

Przypomniałaś mi o karpatce :)))

isia222

isia222 2018-05-01

lubię, lubie

myszka2

myszka2 2018-05-01

Lubię Karpatkę, pyszna jest jeszcze nie jadłam:)

hania19

hania19 2018-05-01

Apetyczna bardzo - wszystko co robisz jest apetyczne
Pozdrawiam Majowo !!!

dodaj komentarz

kolejne >