(w przepisie podane jest na jeden blat bakaliowy ja wzięłam podwójną porcję i upiekłam dwa blaty)
Ciasto bakaliowe:
4 białka
1/4 szkl. cukru
2 żółtka
5 dag rodzynek
5 dag kokosu
5 dag zmielonych orzechów
5 dag krojonych orzechów
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
30 dag margaryny
Brzoskwinie w puszce
4 żółtka
2 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. cukru
2 galaretki brzoskwiniowe (ja dałam agrestową)
2 opakowania Delicji o smaku pomarańczowym
Wódka, rum lub inny alkohol do namoczenia Delicji
Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Bakalie wymieszać z mąką , bułką tartą i proszkiem do pieczenia dodać do ubitych białek wymieszać. Ciasto przelać do blaszki (25x36 cm.)wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoto w 190 stopniach.
Masa brzoskwiniowa: Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budynie i mąkę cały czas ucierając wlać ok. 1/3 szkl. mleka. Pozostałe mleko wraz z odlanym syropem z brzoskwiń zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń chwilkę pogotować. Zimny utrzeć z margaryną. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w plastry.
Przełożenie: Ciasto bakaliowe –1/3 masy – Delicje namoczone w wódce – 1/3 masy -- ciasto bakaliowe - ostatnia część masy - brzoskwinie – tężejąca galaretka
dodane na fotoforum:
zoltar 2018-03-10
Ciasto extra-kiedyś jadłam-nigdy nie robiłam,bo wydawało się trudne.Może na święta upiekę.
beti60 2018-03-11
Wow wygląda smakowicie. Pozdrawiam i życzę milutkiej niedzieli.A i chciałam powiedzieć ,że już nie jedno ciasto robiłam z twojego przepisu i wyszły pyszne
moon7 2018-03-12
Pieknie wyglada.Robilam tylko raz,bardzo wszystkim smakowalo,ale chyba o nim zapomnialam,bo nie wiem czemu nie robilam ponownie;-)