Risotto po grecku

Risotto po grecku

25 dag ryżu
1 kg pomidorów
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól
Pomidory sparzyć obrać ze skórki(ja dałam puszkę pomidorów bez skórki i dwa świeże pomidory)pokroić w kostkę.Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni,dodać pomidory,drobno posiekaną natkę i zmiażdżony czosnek.Całość wymieszać posolić,dusić 10 min.Dodać 3 szklanki zimnej wody zagotować,wrzucić ryż.Wymieszać przykryć szczelnie pokrywką i gotować na małym ogniu ok.15-20 min.Nie trzeba mieszać ryż powinien wchłonąć całą wodę,ale nie rozgotować się.
Do ryżu można dodać groszek,kukurydzę,pieczarki...itp...

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2017-11-24

Pyszne takie danie, apetyczne foto..:)

izka08

izka08 2017-11-25

Smacznego.Pozdrawiamy.

isia222

isia222 2017-11-25

na pewno smaczne

dodaj komentarz

kolejne >