ciasto maślane:
30 dag zimnego masła
10 dag mąki
Mąkę posiekać z masłem na jednolitą masę,ukształtować w prostokąt schłodzić w lodówce.
Ciasto kluskowe:
20 dag mąki
pół jaja
1/2 łyżki octu(3%)
woda
Mąkę przesiać dodać pół jaja,ocet i tyle wody,aby ciasto było jak na pierogi.Wyrobić,rozwałkować.Na cieście kluskowym ułożyć ciasto maślane.Brzegi ciasta kluskowego zawinąć w kopertę,lekko wałkować na kształt prostokąta.Złożyć na trzy części,owinąć folią aluminiową,włożyć do lodówki.Składanie na trzy części,wałkowanie i schładzanie powtarzać jeszcze trzy razy co 15-20 minut.Ostatni raz rozwałkować na grubość 1 cm. piec ok. 15 min. w 300 °C
1 l. mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1 jajko
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru kryształu
W połowie mleka roztrzepać obie mąki,budyń i jajko,drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem,roztrzepane jajo z mąką,mieszając ugotować budyń.Gorący wylać między dwa blaty kremówki.Posypać cukrem pudrem.
dodane na fotoforum: