Babeczki z bakaliami
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
5 dag smalcu
10 dag cukru pudru
3 żółtka
Mąkę posiekać z margaryną,smalcem i cukrem,dodać żółtka,zagnieść ciasto.Odstawić do chłodu na godzinę.Po czym rozwałkować i za pomocą wałka przenieś na wcześniej ułożone obok siebie foremki,docisnąć wałkiem.
Na dno każdej wylepionej babeczki włożyć trochę marmolady owocowej,na to dać po łyżeczce przygotowanych bakalii(ananas kandyzowany kolorowy,rodzynki,itp.)babeczki upiec na rumiano,po wystudzeniu i wyjęciu z foremek ozdobić esami z polewy czekoladowej białej lub ciemnej i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Rożki z marmoladą
50 dag mąki
40 dag margaryny
3 jajka
9 dag śmietany(ok. 4 łyżki)
2 dag drożdży
twarda marmolada
gruby cukier do posypania
Do mąki dodać margarynę,żółtka,śmietanę i pokruszone drożdże,wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 5 mim.Pociąć na trójkąciki nałożyć po pół łyżeczki marmolady złożyć w rożek.Układać na blaszkę,
Wierzch posmarować białkiem i posypać grubym cukrem .Piec na złoty kolor ok. 20-25 min w 200 °C.
dodane na fotoforum:
eleonor 2017-01-11
Strasznie dużo margaryny
jaworr 2017-01-11
Moje ulubione to te rogaliczki....na ich widok dostaję głód.....:))
Miłego wieczoru życzę..:)
astrami 2017-01-11
właśnie dziś też upiekłam rogaliki, ale ciasto 3-składnikowe (mąka, ser, masło). A te wyglądają b. apetycznie...... Pozdrawiam:)