Cappucino...Niby snickers...Miodownik

Cappucino...Niby snickers...Miodownik

Miodownik

50 dag mąki
30 dag cukru
25 dag margaryny
9 jajek
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy
35 dag miodu
przyprawa do piernika

Z 2 łyżek cukru upalić karmel,rozrzedzić połową szklanki wody,wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać miód i pozostałe składniki a na końcu ubitą pianę z białek.Ciasto będzie lejące.Ciasto podzielić na trzy części i kolejno upiec blaty na sporej blaszce (35x25cm.) w 180 °C.

1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru

W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty

Po upieczeniu i wystudzeniu blaty przełożyć powidłem (ok.40 dag) i kremem budyniowym wierzch oblać polewą czekoladową.

Cappucino

7 jajek
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno,dodać cukier i dalej ubijając dodać po jednym żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem i kakao,delikatnie wymieszać i upiec (25x35 cm.) ok.25 min. w 180 °C

szklanka cukru
30 dag wiórek kokosowych
6 białek
łyżeczka proszku do pieczenia

Z białek ubić sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, na koniec wsypać wiórka kokosowe, wymieszać. Wylać na blaszkę (takiej samej wielkości jak blaty biszkoptowe) wyłożoną pergaminem i posmarowaną olejem. Piec na złoty kolor w 180 °C.

3 jaja
3/4 szklanki cukru pudru
25 dag. margaryny
15 łyżek kawy cappuccino
1/4 szklanki wody

Kawę zalać gorącą wodą wymieszać, ostudzić. Jaja ubić z cukrem na parze do białości, wystudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę jajeczną a na końcu kawę.

Blat biszkopta posmarować połową kremu przykryć bezą wiórkową, rozsmarować resztę kremu, przykryć blatem biszkoptowym. Wierzch ozdobić dowolnie.

Niby snickers

Ciasto 1 :
7 jajek
niepełna szklanka cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić dodać cukier a następnie po jednym żółtku.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.Delikatnie wymieszać.Upiec (21x37 cm) ok.30 min w 180 °C.Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty.

Ciasto 2 :
5 białek
łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag posiekanych orzechów włoskich
łyżka mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka cukru

Białka ubić dodać cukier i nadal ubijać.Dodać orzechy i obie mąki z proszkiem.Piec ok.30 min. w 180 °C

Krem budyniowy:
5 żółtek
1/2 l mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła
łyżka kakao

3/4 szklanki mleka zagotować,resztę zmiksować z żółtkami,obiema mąkami i cukrami.Ugotować budyń.Wystudzić.Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Gotowy krem podzielić na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao.
Gotowym kremem przełożyć ciasto,dowolnie udekorować.

dodane na fotoforum:

niusia1

niusia1 2016-12-27

hahaha! smacznego- u nas też tak jest!

reni2

reni2 2016-12-27

pyszności..

mikki

mikki 2016-12-27

smacznego
czy ja mogę przepis poprosić na tego niby
snikersa i cappucino z góry bardzo dziękuje

baygel1

baygel1 2016-12-27

Same pyszności .....

ewakb

ewakb 2016-12-27

Szczęsliwego Nowego Roku

ezbro7

ezbro7 2016-12-28

pyszności!!!Pozdrawiam!

jadpaw5

jadpaw5 2016-12-28

Smakowitości, delicje!

alexxo

alexxo 2016-12-28

udanego skoku do nowego 2017 roku.
pozdrawiam .Olek.

karlo

karlo 2016-12-28

ZDROWEGO I SZCZĘŚLIWEGO ROKU 2017 ŻYCZĘ:)

kris13

kris13 2016-12-29

..i u mnie tak samo ;):)

isia222

isia222 2017-01-10

hoho, jest w czym wybierać, pyszności

beabar2

beabar2 2017-01-21

Mowi mama do syna przed swietami, -nie ruszaj tego bo to na swieta.
Po swietach;- jedz jeszcze bo sie zmarnuje....

halinag

halinag 2017-02-09

ciasta wyborne:))

lanta21

lanta21 2018-05-08

pysznosci

dodaj komentarz

kolejne >