Ciasto japońskie

Ciasto japońskie

8 jajek
20 dag. masła
1 szklanka cukru
30 dag. suchego mielonego maku
60 dag. jabłek
7 łyżek kaszy manny
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
garść rodzynek
garść grubo posiekanych orzechów włoskich
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

gotowa polewa czekoladowa

Mielony mak zalać wrzątkiem w ilości podanej na opakowaniu i chwilkę gotować. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Miksując, kolejno dodawać po jednym żółtku, a następnie partiami mak. Dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. Na koniec dodać bakalie i aromat migdałowy.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Wystudzone ciasto oblać polewą.

dodane na fotoforum:

megane

megane 2016-09-26

Uwielbiam to ciasto ☺

jadpaw5

jadpaw5 2016-09-26

Japońskiego jeszcze nie jadłam, nabrałam apetytu

alasu

alasu 2016-09-26

Ciasto też takie robię i zawsze znakomicie się udaje i pysznie smakuje.

stencia

stencia 2016-09-26

Cos nowego, musze tez upiec.:)

kika12

kika12 2016-09-26

Musi być pyszne,przepis skopiuję ,pozdrawiam.

ezbro7

ezbro7 2016-09-27

już mam smaka!Pozdrawiam!

jaworr

jaworr 2016-09-27

Bozenka piecze i podaje przepis...przyda sie..:)

ewa04

ewa04 2016-10-02

Uwielbiam to ciasto.Piekę co roku na Boże Narodzenie:)

madu02

madu02 2016-10-04

Znam pod nazwa makowiec japoński, zawsze się udaje i jest proste w wykonaniu, pozdrawiam

lucilla

lucilla 2016-10-05

bardzo apetycznie wygląda jak wszystko !!

azzza9

azzza9 2016-10-05

Wygląda rewelacyjnie.Mam podobny przepis,muszę kiedyś wypróbować..Pozdrawiam cieplutko,

magdabo

magdabo 2016-10-09

Ciekawe ciasto , muszę upiec , dzięki za przepis Bożenko :)

dodaj komentarz

kolejne >