4 spore ziemniaki
50 dag mielonej wieprzowiny
jedna cebula
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól i świeżo mielony pieprz
2 jajka
50 dag pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki, ale najpierw trzeba je odsączyć)
1 l bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki psz.
1 papryczka chilli
natki pietruszki
Ziemniaki zetrzeć na tarce i w ściereczce odciskamy nadmiar wody. Do ziemniaków dodać wieprzowinę,jajka i drobno posiekaną połówkę cebuli, doprawić oregano,solą i pieprzem,dokładnie wymieszać. W dłoniach formować klopsiki.
Pomidory i drugą połówkę cebuli zmiksować w blenderze.Przełożyć do garnka.
Na patelni rozgrzać olej włożyć klopsiki i smażyć ok. 10 minut, aż się delikatnie zrumienią z każdej strony.Gotowe klopsiki zdjąć z patelni a na rozgrzany olej wsypać mąkę i zasmażyć na złoty kolor po czym dodać do zmiksowanych pomidorów,dodać też pokrojoną papryczkę chilii bez pestek,całość gotować ok. 3 minuty po czym dodać bulion,dodać klopsiki i gotować bez przykrycia ok. 10-15 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Wierzch posypać siekaną natką pietruszki.
dodane na fotoforum: