30 dag makaronu świderki
2 pęczki botwinki (bez buraczków)
3-4 ząbki czosnku
4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
sól,pieprz,olej
Makaron ugotować w osolonej wodzie,odcedzić.Botwinkę (same listki i łodyżki) pokroić na kawałeczki,czosnek pokroić w plasterki.Na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek (uważać by się nie przypalił) dodać pokrojoną botwinkę i mieszając smażyć aż botwinka zmięknie.Dodać jogurt lub śmietanę,wymieszać.Dodać makaron doprawić solą,pieprzem chwilę razem przesmażyć.Na talerzu można posypać startym żółtym serem lub uprażonymi orzechami włoskimi.
dodane na fotoforum:
majka54 2016-07-22
Ciekawa kompozycja i bardzo by mi to odpowiadalo,napewno tez sobie takie zrobie .Dziękuje za inowacje .