1 kość np. schabowa
kawałek pora
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka
1 cebula
2 ziarna ziela angielskiego
1 słoik (900 ml) ogórków kiszonych
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany 18 %
Do garnka włożyć kość dodać ziele angielskie i soli do smaku,gotować 30 min. po czym dodać drobno pokrojone warzywa i ziemniaki, dalej gotować do miękkości warzyw.
Ogórki zetrzeć na tarce,dodać do zupy.(można je podsmażyć z masłem)
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie rozmieszać, aby nie było żadnych grudek. Wlać do zupy i zagotować,doprawić do smaku solą i pieprzem.
dodane na fotoforum: