biszkopt:4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier,żółtka i na końcu przesianą mąkę z proszkiem.Ciasto przelać do formy(26x36 cm.) piec ok 25 min w 180 °C
1 l. śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe
Śmietankę mocno schłodzić.Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody,wystudzić.Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec dodać ścinającą się galaretkę,wymieszać i szybko wyłożyć na biszkopt w formie.
ok.1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
truskawki umyć oczyścić z szypułek,osuszyć pokroić na połowy i ułożyć na piance całość zalać stygnącą galaretką rozpuszczoną w 3 szklankach wody.
dodane na fotoforum:
magdabo 2016-06-12
PYCHA , robię non stop ... u nas po 2,50 za kg.
teraz już po 4 zł.... 5 zł najdroższe na placu targowym
violinka 2016-06-13
Mniammm pysznie pozdrawiam goąco Bożenko