1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1-2 jajka
jeżyny
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce.Dodać obie mąki, jajko zagnieść na jednolite ciasto. Musi być troszkę lepkie, by potem knedle łatwo się zlepiały. Uformować wałek na blacie podsypując mąką.Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, położyć po kilka jeżyn i zlepić brzegi. Uformować kulę. Wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować ok.8 min. Podawać polane masłem i zrumienioną bułką tartą.
Wychodzi ok 12-14 knedli
dodane na fotoforum:
prince8 2016-06-10
Pyszności ...pozdrawiam :)))
isia222 2016-06-10
kusicielka, tylko się oblizac przed ekranem mogę :(
ale dzięki za przepis moze zrobie z truskawkami
oliwkaa 2016-06-11
ale bym zjadła !
magdabo 2016-06-11
z jeżynowym nadzieniem - pycha !
rozella 2016-06-15
Patrzę w tą Twoją galerię i normalnie zrobiłam się głodna :)
Fajne masz pomysły...