Kora orzechowa

Kora orzechowa

Ciasto bakaliowe:
4 białka
1/4 szkl. cukru
2 żółtka
5 dag rodzynek
5 dag kokosu
5 dag zmielonych orzechów
5 dag krojonych orzechów
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa brzoskwiniowa:
30 dag margaryny
Brzoskwinie w puszce
4 żółtka
2 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. cukru
2 galaretki brzoskwiniowe (ja dałam agrestową)
2 opakowania Delicji o smaku pomarańczowym
Wódka, rum lub inny alkohol do namoczenia Delicji

Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Bakalie wymieszać z mąką , bułką tartą i proszkiem do pieczenia dodać do ubitych białek wymieszać. Ciasto przelać do blaszki (25x36 cm.)wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoto w 190 stopniach.
Masa brzoskwiniowa: Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budynie i mąkę cały czas ucierając wlać ok. 1/3 szkl. mleka. Pozostałe mleko wraz z odlanym syropem z brzoskwiń zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń chwilkę pogotować. Zimny utrzeć z margaryną. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w plastry.
Przełożenie: Ciasto bakaliowe – masa – Delicje namoczone w wódce – brzoskwinie – tężejąca galaretka

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2016-05-21

Przestudiowałam ten Twój przepis jest super, jak to ciasto na fotce,,:)
Miłego wieczoru życzę..:)

jadtan

jadtan 2016-05-21

Już późno ale i tak chętnie bym zjadła ☺

kris13

kris13 2016-05-21

Extra ciacho,Bożenko ;))))

choco13

choco13 2016-05-22

Pieknej niedzieli:-)

leda38

leda38 2016-05-23

Ale pyszności,w czwartek upiekę.
Pozdrawiam

jonna

jonna 2016-05-24

Tak smakuje, a taki podobno szkodliwy jest cukier, w tych wszystkich smakołykach......

dodaj komentarz

kolejne >