Łabędzie

Łabędzie

2 szklanki wody
25 dag margaryny
szczypta soli
2 szklanki maki pszennej
8 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wodę zagotować z solą i margaryną,gdy margaryna się rozpuści wsypać mąkę i dokładnie wymieszać,cały czas mieszając gotować ok 5 min.Odstawić do ostygnięcia.Mieszając dodawać po jednym jajku,na końcu dodać proszek.Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę podłużne ptysie (w kształcie jajka) i tyle samo pytajników (to będzie łabędzia głowa z szyją) piec ok. 15 min szyje i ok.25-30 min. ptysie w 200-220 °C
Krem:
30 dag kremówki 30%
20 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno dodać cukier i serek mascarpone,wymieszać.

Tułowie łabędzia przeciąć spód wypełnić kremem a wierzch przeciąć na dwie połowy,w krem wcisnąć szyję i ułożyć obie połówki wierzchu tak by imitowały rozłożone skrzydła.Wierzch posypać cukrem pudrem.

Do przełożenia łabędzi można użyć kremu budyniowego...

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2016-05-13

Piękne, najczęściej się je piecze na wesela... :))
Super foto... pozdrawiam..:)

oriola

oriola 2016-05-13

O jaki ładne.Piękne wykonanie.

krysty9

krysty9 2016-05-13

ale cuda :) Jak byłam dzieckiem (strasznie dawno to było ;) ) to takie łabędzie w cukierni sprzedawali

astra40

astra40 2016-05-13

wspaniałe!

efrost

efrost 2016-05-14

super wyglądają, aż szkoda zjeść, ale weź się powstrzymaj, pewnie są super pyszne..

magdabo

magdabo 2016-05-15

Ekstra wykonanie , brawo !

lanta21

lanta21 2017-01-14

super

dodaj komentarz

kolejne >