Szarlotka

Szarlotka

50 dag mąki
20 dag margaryny
5 dag smalcu
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
ok.1 szklanki kwaśnej śmietany

1 kg jabłek
cynamon

Mąkę,margarynę,smalec,sól,proszek i cukier posiekać.Dodać żółtka i śmietanę,szybko zarobić ciasto.3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy robiąc wyższe brzegi.Na ciasto wyłożyć starte na grubej tarce jabłka(można odcisnąć z nadmiaru soku)posypać cynamonem i ewentualnie cukrem.Na wierzch pokruszyć w palcach resztę ciasta,Piec ok 45 min w 200°C... po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

jadpaw5

jadpaw5 2016-03-28

Szarlotka wśród zajęcy lepiej smakuje, świątecznie.

jaworr

jaworr 2016-03-29

Apetyczna szarlotka... ale wybór ciast u Ciebie...

dodaj komentarz

kolejne >