Strucla makowa

Strucla makowa

50 dag mąki
4-5 dag drożdży
ok.1.5 szklanki mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
12.5 dag margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy

30 dag maku
3/4 szklanki cukru
3 białka
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
olejek migdałowy
rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa

Przygotować rozczyn,drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem,zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem wlać do miski dodać mąkę,rozczyn,sól i resztę mleka wyrobić i dodać roztopiony letni tłuszcz.Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wcześniej ugotowany i zmielony mak włożyć do miski dodać do niego roztopiony chłodny tłuszcz,cukier,rozdrobnione bakalie,aromat a na końcu pianę z białek ubitą z cukrem waniliowym.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąty(25-30 cm.).Na każdym rozsmarować połowę maku,zwinąć w rulon (na długość blaszki),zostawić do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym jajkiem,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika 160-180 °C na ok.50 min.
Po wystygnięciu wierzch posmarować białą czekoladą lub polukrować.

dodane na fotoforum:

krysty9

krysty9 2016-03-26

przeurodne te makowce :) Wygladają tak jakby były pieczone w papierze bo takie okrąglutkie są

doris7

doris7 2016-03-26

Zdrowych, pogodnych,
radośnie spędzonych
w wiosennym nastroju
Świąt Wielkanocnych;-)

yanisia

yanisia 2016-03-26

Ale piękne te makowce Twoje....że też Ci nie pękają.. oj jak ja Ci zazdroszczę....a może masz jakiś patent na to żeby nie pękały? takie cudne naprawdę. Pozdrówka i miłego świętowania.

isia222

isia222 2016-03-26

uwielbiam

magdabo

magdabo 2016-03-26

bardzo lubię , mniam !

kris13

kris13 2016-03-27

EXTRA! Twoje makowce są najlepsze na ''garnku'' :))

jaworr

jaworr 2016-03-29

Sporo maku w nich... :)

dodaj komentarz

kolejne >