Biszkopt na tortownicę 24 cm średnicy
6 jajek
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru kryształu
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno i stopniowo dosypywać cukier cały czas ucierając,dodać po jednym żółtku i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie ale dokładnie wymieszać i wylać do formy.Piec ok 30-35 min.po wystudzeniu przekroić na trzy krążki.
5 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
15 dag margaryny
10 dag masła
15 dag czekolady gorzkiej (wedel)
kieliszek spirytusu
Czekoladę roztopić na parze.Całe jaja z cukrem utrzeć na parze do białości,ostudzić.Masło z margaryną utrzeć na puch i stopniowo dodawać masę jajeczną na końcu dodać płynną ale zimną czekoladę i spirytus.Kremem przełożyć krążki oraz posmarować boki i wierzch tortu dowolnie udekorować.
Krem czekoladowy można podzielić na dwie części i do jednej dodać szklankę namoczonych w alkoholu wiśni z syropu a do drugiej posiekane wafelki kreolki...rodzynki itp...
dodane na fotoforum: