6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
łyżeczka kakao
masa budyniowa
zastygnięta galaretka owocowa
żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywno pod koniec dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć pianę z żółtkami, posypać mąką z proszkiem, przemieszać. Odłożyć 5-6 łyżek ciasta resztę wylać na płaską blaszkę wyłożoną papierem, pozostawione ciasto wymieszane z kakao wyłożyć gdzieniegdzie kupki ciasta(wyjdą łatki) piec ok 15 min w 180°C. Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę i zwinąć razem ze ścierką zaczynając od dłuższego brzegu. Po wystygnięciu roladę rozwinąć posmarować masą budyniową wzdłuż boku ułożyć paseczki galaretki ponownie zwinąć.
dodane na fotoforum:
jaworr 2016-01-26
Jakie to apetyczne foto...lubię piec rolady, szybko się je piecze i są smaczne, ale robię krem lekki kawowy.....:))
doris7 2016-01-30
Wygląda smakowicie! Mi w roladach nie wychodzi tak ładnie to zawijanie, muszę przetestować ten przepis. Pozdrawiam;-)))
magdabo 2016-02-10
moja ulubiona , mniam !
cooper 2017-01-20
Ale bym zjadła