Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

0,5 kg kapusty kiszonej
ok. szklanki żółtego grochu
szczypta kminku
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
sól,pieprz

Groch namoczyć dziś na jutro.Ugotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczył,odcedzić (wywar z grochu zachować).Kapustę przepłukać wodą by nie była za kwaśna,włożyć do garnka podlać niewielką ilością wody,dodać łyżkę oleju i szczyptę kminku,przykryć i ugotować do miękkości.Cebulę drobno posiekać zrumienić na łyżce oleju,dodać mąkę zasmażyć,rozprowadzić wywarem z grochu.Groch wymieszać z kapustą dodać zasmażkę,zagotować doprawić do smaku.

dodane na fotoforum:

isia222

isia222 2015-12-22

u nas dodawało się jeszcze gotowane kartofle, bardzo lubię i tez dawno nie jadłam...

alisha

alisha 2015-12-22

Uwielbiam,też zrobiłam,do karpika niezastąpiona

dodaj komentarz

kolejne >